Image

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της αείμνηστης Κατερίνας Κουλουρίδου στις 31 Μαΐου 1997 από 4 πρωτοπόρους Συλλόγους (Σύλλογος Διαβητικών Πειραιά και Νήσων, Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών, Σύλλογος Διαβητικών Δράμας και Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών & Εφήβων Μαγνησίας).

Είναι μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος. Ο όρος μη κερδοσκοπική οργάνωση σημαίνει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν αμείβονται και προσφέρουν αποκλειστικά εθελοντική εργασία. Εκλέγονται βάσει του καταστατικού όρου ανά τέσσερα (4) χρόνια από την Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση που υλοποιεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο και σήμερα έχει στη δύναμή της 27 πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ – Αρ. Πρωτ.: 1492/23.2.2017) πάνω από 1.000.000 συμπολίτες μας πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ όλα αυτά τα χρόνια δυναμικής και ηχηρής παρουσίας στη χώρα μας προωθεί, αγωνίζεται και διεκδικεί τα δικαιώματα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην υγεία, την παιδεία, την εργασία. Οι πρωταρχικοί της στόχοι είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η εκπαίδευση τόσο των ατόμων με Διαβήτη και των οικογενειών τους, όσο και του γενικότερου πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας είναι πλήρως εναρμονισμένοι και κατευθύνονται από τη διακήρυξη του Αγίου Βικεντίου (Οκτώβριος 1989) και την επέκταση αυτής στο Στρασβούργο (Μάρτιος 2012) και περιλαμβάνουν:

 • Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση της κοινής γνώμης για την πρόληψη.
 • Ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, καταπολέμηση των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του στίγματος που συνοδεύει την πάθηση. Στόχος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι ίσες ευκαιρίες για όλους.
 • Ποιοτική εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη τόσο στους γονείς, όσο και στους ίδιους τους πάσχοντες, ανεξαρτήτου ηλικίας.
 • Αύξηση και ορθολογική κατανομή των πόρων που διατίθενται για το Σακχαρώδη Διαβήτη.
 • Προώθηση της έρευνας στην Ελλάδα, ενθάρρυνση και προώθηση των διεθνών συνεργασιών, μεταφορά εφαρμοσμένης τεχνογνωσίας από τις διεθνείς οργανώσεις με σκοπό την ολοκληρωτική αντιμετώπιση του Διαβήτη.
 • Συστηματική διενέργεια και αξιοποίηση επιδημιολογικών ερευνών για να γίνει εφικτή η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη.
 • Δραστική μείωση των επιπλοκών με συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για το λόγο αυτό.
 • Ελαχιστοποίηση ακρωτηριασμών, όπως συνέβη και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 • Ειδική φροντίδα, μέριμνα και στήριξη για τα παιδιά και τους νέους με Διαβήτη.
 • Συνεργασία με γιατρούς από όλη την Ελλάδα, καθώς και με επιστημονικές εταιρείες, όπως την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη, την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, την Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος, την Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα, τις φαρμακευτικές εταιρίες και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την από κοινού αντιμετώπιση της πάθησης.

Για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων:

 • παρεμβαίνει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη,
 • συμμετέχει σε οποιαδήποτε δράση κρατικών και άλλων φορέων, που έχει άμεση σχέση με το Σακχαρώδη Διαβήτη
 • παρεμβαίνει και ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για κάθε ζήτημα που αφορά τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη μέσω των ΜΜΕ της χώρας,
 • υλοποιεί μία σειρά από δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Οι δράσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πραγματοποιούνται πάντα με γνώμονα τους πρωταρχικούς στόχους της Ομοσπονδίας για ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση τόσο των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, όσο και του γενικότερου πληθυσμού, για το Σακχαρώδη Διαβήτη, πάθηση η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η μάστιγα της εποχής μας.

Πηγή πληροφοριών: Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) | www.glikos-planitis.gr